Site Logo

Çokkeser: "Taraftara zevk veren futbol İzletmek İstİyoruz"

Kahramanmaraşspor Teknik Sorumlusu Fethi Çokkeser, “Gücü, istek ve arzusu olan takımlar genelde başarılı oluyor” dedi..

ÇOKKESER’E GÖRE KAHRAMANMARAŞSPOR NE YAPABİLİR?

Uzun yıllar sonra yeniden Kahramanmaraşspor’a teknik sorumlu olarak dönen ve bir dönem formasını da giydiği takımı için gecesini gündüzüne katan Fethi Çokkeser, Kırmızı-beyazlı ekibin gün geçtikçe daha iyi olacağını söyledi.

Çokkeser ile önceki gün 12 Şubat Stadyumunda Kahramanmaraş Belediyespor ile Kırıkhanspor arasındaki Türkiye Kupası Birinci Kademe Maçının devre arasında konuştuk. İki haftada 4 puan alan ve ligdeki iddiasını ortaya koyan Kırmızı-beyazlı ekibin teknik patronu, “Şu anda ligin diğer takımlarını takip ediyoruz. Gücü, istek ve arzusu olan takımlar genelde başarılı oluyor.  Artık futbolda dar olanda oynatma ve zamana oynamayı azaltma sistemi oluştu. Fiziksel derecede kalitemizi artırttıkça aynı sistemi bizde uyguluyoruz. Rakiplerimize önlem alırken farklı bir şey uyguluyoruz” dedi.

OYNANAN MAÇLAR
Çokkeser’e geride kalan deplasman galibiyetini sorduk. Fethi Hoca “İlk hafta galip gelen takıma karşı zorlu bir deplasman geçirdik. Kendi seyircisi önünde çok arzulu ve isteklilerdi. Daha önce Çankırı maçını seyretmiştik. Hem taktiksel olarak hem de sistem olarak kendimi hazırladık. Oyuncularımızın ilerleyen haftalarda daha da iyi olacağını söylemiştim. Oyuncularımın hepsi tatlı bir rekabetin içerisinde çünkü 25 tane oyuncumuz var. İyi bir sonuç aldık çünkü çok iyi mücadele ettik. Maçın skoru 0-3 olmamalıydı çok daha farklı olmalıydı, çünkü son 10 dakikada yüzde yüzlük 4 pozisyon kaçırdık. Takımımızın hem moral hemde özgüven açısından çok önemli bir 3 puan aldık” dedi.

Rakiplerin durumunu sorduğumuzda “Şu anda ligin diğer takımlarını takip ediyoruz. Gücü, istek ve arzusu olan takımlar genelde başarılı oluyor.  Artık futbolda dar olanda oynatma ve zamana oynamayı azaltma sistemi oluştu. Fiziksel derecede kalitemizi artırttıkça aynı sistemi bizde uyguluyoruz. Rakiplerimize önlem alırken farklı bir şey uyguluyoruz. “Biz ne yapabiliriz?” Kahramanmaraşspor Takımı olarak ne yapabiliriz. Bir kulüp olarak ne yapabiliriz” diyen Kahramanmaraşspor’un teknik sorumlusu Çokkeser, “Biz ne yapabiliriz?” sorumuza ise şu karşılığı verdi:

“Biz kendi sahamızda arzulu oyun sistemine sadık kalan oyuncu kadrosu ile yani içeride kendi sahamızda gol de yiyebiliriz. Mağlupta olabiliriz, maçın 90 dakika olduğunu unutmadan, hakem son düdüğü çalmadan mücadele eden bir ekip olma konumunu yakalamaya çalışıyoruz. Şu an da bunu yakaladık mı diye sorarsanız ligin ikinci haftası yüzde 60’ını başardık. Yüzde 40’lık bölüm var. Ben inanıyorum ki bu takım yüzde 80’lerdeki tempoya ulaştığında Kahramanmaraş ve takımın ummadığı yükseklikte bir çıta olacaktır. Futbol antrenörlüğü hayatımda başarısızlığı kabul etmiyorum, mazeretlere ve başarısızlığa sığınmam. Burada da çıtayı yükseltmek istiyoruz, her haftayı final haftası olarak değerlendiriyoruz. Çünkü uzun süreli düşünme şansımız yok.”

GOLDEN ZİYADE ZEVK VEREN FUTBOL…
 

Bir takımın lig öncesi hazırlığı genel olarak 4-6 hafta arasında olur. Günde 1 ya da 2 idman yaparlar. Kimi takımlar bu idman sayısını 3’e de çıkartır. Fethi Çokkeser de, yaklaşık olarak 3 haftadır görevinin başında. İlk maçtan 10 gün önce göreve başladı. Hatırlattık ve “4 haftalık hazırlık döneminin 2’si gitti? 2 hafta sonra nasıl bir takım göreceğiz?” sorusunu yönelttik: “2 hafta sonra daha çok koşan daha çok mücadele eden, dinamizmi daha fazla olan, takım olarak ne yaptığını bilen bir takım görüntüsü olacak. Çünkü başarılı olmak zorundayız. Futbolda tabi önemli olan başarı. İzleyiciye zevk vermek için takım olmak lazım bu bir bütünlüktür. Sahanın içerisinde birbirini çok iyi anlayan hatta hangi yöne ne şekilde top kullanacağını bilen bir oyuncu kitlesine, birde bunun üzerine dinamizmi kattığınız zaman tabi burada istek ve arzu çok önemli o zaman ortaya zevkli futbol çıkıyor. Bunun içinde zevk almanın başında dinamizmin olacak teknik kapasiten olacak bunu birleştirecek güç oluştuğu zaman hepsini”

SORULAR VE CEVAPLAR

Fethi Çokkeser'de bir değişim görüyor musunuz?

“İlk yıllarda Kahramanmaraşspor’da daha gençtik bu işe yeni başlamıştık. Futbolcuktan çıkmanın verdiği bir heves vardı. Şimdi daha çok sistemlere, çalışmaya ve ekip ruhuna inana biriyim ben. Daha mantıklı ve daha olgun düşünüyoruz artık. Bazı şeyleri mantık çerçevesi içerisinde düşünüp olgunlaştırıp sahaya döküyoruz biz. Bunun için bizi beni olgunlaştırdığını düşünüyorum.”

Fethi Çokkeserin hedefi nedir? Kahramanmaraşspor’un hedefi nedir?

“Kahramanmaraşspor’un ve benim hedeflerim ayrı olamaz. Biz bir aile ve ekip ruhunu yakaladığımız sürece bu başkanından alttaki çalışanlarına kadar hepimiz aynı şeyleri düşünüyoruz. Hedefimiz daima yukarıdır. 1 ligdir, süper ligdir. Benim amaç hedefim çıkanın en yükseğinde oturmak.”

Kahramanmaraşspor’da yapılanma ve şirket statüsü?

“Çok seslilik yerde huzursuzluk olur. Eğer sportif direktör bu işi adaletli doğru yapıyorsa orada rahatsızlık olmaz. Bende onu yaptığına eminim şu anki İlter beyin. İyi işler yapıyor çünkü. Antrenörlük hayatımda en kolay işimi yapıyorum sadece antrenörlükle ilgileniyorum. Yok arabaymış, yok yemekmiş, yok sahaymış, yok buymuş bunlar bizi aştı.”

Bu şekildeki yapılanma daha mı sağlıklı?

“Çok sağlıklı çünkü herkes kendi işini yapıyor kendi işine bakıyor”

Bu hafta oynanacak maçla ilgili taraftarlara mesaj var mı?

“Taraftarlarımız bizi yalnız bırakmasın. Pazar günü oynayacağımız maç için Kahramanmaraş’taki tüm futbolsverleri davet ediyorum. Bizim 12. adama her zaman ihtiyacımız var”

Kahramanmaraş’da futbol antrenörlüğü…
“Yıllardan beri ben bu sorumluluğu taşıyorum. Ben Kahramanmaraş antrenörlerinin çıtasını çok yükselttim. Hem Belediyespor da gösterdik. Hayatta ben bir şey öğrendi hayatta ağzınla kuş tutsan yaranamıyorsun. Ben Kahramanmaraşspor’u da Konya’da şampiyon yaptım. Maalesef başkalarının üstüne yüklediler çünkü diplomam yoktu. Bir başkasının diploması ile çıkıyordum. Şimdi geldiğimiz nokta benim Antrenörlük yıllarım başarılarla dolu amatörü katma geldiğimiz noktada gördüğümüz muameleleri hepimiz görüyoruz Kahramanmaraşlı olarak. Bu konuya fazla girmek istemiyorum. Biz sadece işimizi yapıyoruz. Başarıda n der alan olur yaptıklarımızdan gurur duyan olur bunu da kamu vicdanına bıraktım.”

Hazırlayan: İlker Yiyen / Kahramanmaraş’ta Bugün